Norge - brödskivans hemland!

"Men trenger dere ikke ha noen bröd?!?" Utbrister Kjell, den vänliga mannen jag tillfälligt bor hos, till mig och den andra inneboenden när vi gick förbi brödhyllan i mataffären. Jag slutar inte förvånas över det strama bandet norrmännen har till sina kära mackor. Undrar egentligen hur många de får i sig under en livstid. Alltså, för den som inte är insatt i norrmännens matvanor och matkultur så är den väldigt enkel. Smörgåsar! Vi svenskar gör oss gärna en rejäl lunchlåda till jobbet och när man tar upp den bland sina norska kollegor är de genast där med sin nyfikna näsa och imponeras över innehållet. Men inte har de tid eller ork att göra en lite större portion mat vid middagstid dagen innan. Nej då, istället tar de med sig bröd och inte heller en sort utan det kan vara fint rundstycke och knäckebröd blandat med kneipp och speltbröd. Utöver detta har de med sig en tub skinkost, ett paket brunost eller varför inte en burk nötti till lunchrummet. Inte undra på att många är så okoncentrerade, speciellt barnen jag arbetade med i Tromsö. Bröd till lunch och bröd i matpaketet hemifrån. Jag vill minnas tillbaka till intervjuhelgen jag var på i Hemsedal för två år sedan. Jag var ta mig fan hungrig hela helgen på grund av det de vita innehållsfattiga brödet. Men visst fick vi tillagad, varm mat till middagstid, jo jo så illa var det inte. Eller? Tacos! Oh, ännu mer bröd! Bra jobbat där grannar. För att återgå till Kjell och hans förtvivlan så var jag tvungen att bita mig i läppen för att inte le. Väldigt hjälpsam är han i vilket fall.
Oslo för övrigt – the golden city! Jag var ute och gick runt bland såväl jobbintervjuer som lägenhetsvisningar idag och det tog bara denna dag. Nu har jag både jobb och lägenhet. Så egentligen skall jag kanske tacka de lata norrmännen för deras matvanor eftersom vi svenskar med riklig lunchlådeenergi arbetar bättre och flitigare än många av de norska ungdomarna och därför föredrar arbetsgivarna oss.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback